Kérelmek beadása

Új honlapunk itt található: http://www.ppk.elte.hu/bizottsag/keb/kerelmek

———————————————————————————————————

A kérelmező (kutatásvezető) csak az ELTE PPK tudományos minősítéssel (PhD, CSc, DSc) rendelkező oktatója/kutatója lehet.

Az etikai kérelmeket a bizottság elnökének, Prof. dr. Molnár Márknak címezve a marko.krisztina@ppk.elte.hu e-mail címre kell elküldeni kizárólag a KÉRELMEZŐ (témavezető) ÁLTAL, először csak elektronikusan, WORD formátumban. 

A kérelmek elbírálása folyamatos, átfutási idejük mintegy 2-4 hét.    Ezt tekintetbe kell venni a tervezett kutatások időzítése folyamán. Már folyamatban levő vizsgálatokhoz a KEB nem ad ki engedélyt.

A BEADÁS MENETE ÉS FONTOS FORMAI SZEMPONTOK

  • Kérjük, hogy a beadáshoz mindig a honlapról frissen letöltött, aktuális nyomtatványt használja.
  • Egy email-ben mindig csak egy kérelmet küldjön, a file neve és a levél tárgya legyen azonos, pl. „etikai kérelem_Kérelmező Neve_Résztvevő Neve”, hogy egyértelműen beazonosítható legyen az elbírálási folyamat során, pontosan mit tartalmaz a levél és csatolmánya. Amennyiben nincs résztvevő kutató, lehet pl. egy rövid utalás a kérelem témájára (pl. “etikai kérelem_Kérelmező Neve_kutatás rövid tárgya”), a lényeg az, hogy megkülönböztethető legyen a kérelmező más beadványaitól.
  • A kérelem nyomtatvány első oldalán kérjük feltüntetni a résztvevő kutató(k) (pl. doktorandusz vagy egyéb hallgató) nevét is.
  • A mellékleteket (pl. tájékoztató és beleegyező nyilatkozatok) kérjük a kérelem file-ba belefűzni, kivéve a kérdőíveket, amelyek egy külön file-t képezzenek.
  • Ha egy engedélykérés kifogásokkal visszajut a kérelmezőhöz, használja mindig ugyanazt a file-t és file nevet a kérelmező (értelemszerűen kiegészítve a javítandó v. javított megjelöléssel), hogy követhetőek legyenek a kifogások és a javítások.
  • A kérelmező saját utólagos megjegyzéseit, javításait, kiegészítéseit a visszajuttatott file-ban jól látható színjelzéssel (pl. kék) emelje ki (a piros szín kivételével, ami a bizottság jelölő színe), de kérjük, a word korrektúra-funkcióját NE használja. A bizottság által írt észrevételeket ne törölje ki!
  • A kérelmezők email-ben kapnak értesítést a bírálói észrevételekről, ill. a kérelem jóváhagyásáról.
  • A jóváhagyásról szóló értesítés után a kérelmező (kutatásvezető) aláírásával ellátott, kérdőívek nélkül kinyomtatott kérelmet egy példányban Markó Krisztinához kell eljuttatni (IZU 408, vagy nevére a portán is leadható).
  • Felhívjuk a figyelmet, hogy a jóváhagyásról szóló értesítés nem helyettesíti az engedélyt, annak aláírt, lepecsételt formában történő kiadására csak a nyomtatott kérelem benyújtása után kerülhet sor.

A KEB minden hónap utolsó péntekén tart ülést, más napirendi pontok mellett ezen ülésen tárgyalja azokat az etikai kérelmeket is, melyekkel kapcsolatban további eldöntendő kérdések merültek fel az elsődleges bírálat folyamán.

A kutatási tevékenység befejeztével a KEB részére rövid (8-10 mondat terjedelemben) zárójelentést kell készíteni, melyet a bizottság bizonyos esetekben bekérhet.

Kérjük, figyelmesen olvassa végig a nyomtatványt – így az utolsó oldalán található tájékoztatót is -, valamint a mellékletek kitöltéséhez tanulmányozza a minta etikai nyomtatványt.

Letölthető nyomtatvány:   etikai_kérelem   /   ethical permission

Útmutató a kitöltéshez:  etikai_kérelem_MINTA